Mamičkine telo ako pomoc pri chorobe dieťatka

3 tipy, ako pomôcť dieťatku vlastným telom


  
 

 

„Ak sa zhlboka nadýchneme vône nášho bábätka, vytvorí sa nenahraditeľné spojenie medzi bábätkom a nami.“

 

Verím, že vám pri bežných problémoch pomôže táto inšpirácia.

Takto to robíme my:

 

1.  Horúčka

Horúčka je obranný mechanizmus tela. Je potrebná. Do momentu, kedy je už treba dieťatko chladiť. To môžem aj bez chemických látok a liekov.

Ak by som nemala práve po ruke vhodné esenciálne oleje (spearmint, lemon, a iné), môžem dieťatko posadiť do vlažnej vane.

Najradšej využijem svoje vlastné telo. Uložím sa na gauč a položím si nahé dieťatko na svoj hrudník kožu na kožu tak dlho, ako je to len možné. Poskytnem mu pocit istoty, lásky, vôňu a všetku pohodu, ktorú k vyliečeniu potrebuje a efektívne ho schladím.

Moja teplota je pod 37 stupňov a teplota dieťatka môže byť aj o 2 stupne vyššia. Svojím vlastným telom dokážem dieťatko chladiť do takej miery, že sa jeho teplota nebude zvyšovať.

Nie je cieľom teplotu úplne eliminovať. Dieťatko aj keď by som posadila do vlažnej vody (nie studenej!), pravdepodobne mu teplota ešte stúpne.

Dojčenie a príjem tekutín je dôležitý. V prípade, že je dieťatko dojčené, je dôležité, aby malo stály prísun mliečka, prípadne čaju, prevarenej vodičky (minimálne do 1 roka považujem za dôležité piť kvalitnú dojčenskú vodu a prevarenú).

Každé dieťatko je iné, teplotu však treba merať aj počas noci, vtedy zvykne byť najvyššia. Pri teplotách nad 38,5 stupňa využívam esenciálne oleje, prípadne vlažnú sprchu.

(Keďže máte možno svoje maličké bábätko a využívate bežné farmaceutiká, pri horúčke sa podávajú lieky ako paralen alebo panadol pre deti. Dôležité je neprekračovať dávkovanie a riadiť sa odporúčaniami lekára alebo lekárnika!)

Tip: okrem už spomenutých možností, na stiahnutie teploty ľudia používajú aj plátky citrónu alebo surového zemiaku do ponožiek)

 

2. Kašeľ

Aj u nás sa sem tam vyskytne nejaká nádcha, pár dní aj kašeľ.

Pri suchom kašli je pomerne bežné, že dieťatko nevie prestať kašľať, ak je napríklad miestnosť prekúrená, alebo je vzduch príliš suchý. Najväčšou výzvou je pre mňa zostať pokojná.

Ak dieťatko stresujeme alebo sa stresuje samé už len preto, že nemôže prestať kašľať, je to začarovaný kruh. Príliš prudké dýchanie dráždi hrdlo a núti ho kašľať, srdiečko bije rýchlejšie a telo si pýta viac kyslíka. Dýchanie je rýchlejšie a kašeľ silnejší.

 

Pre mňa je vtedy prvou pomocou (toto využijete pre dieťatko od 1 roka, pre mladšie bábätká je vhodná konzultácia):

- difúzor - 1 kvapka eukalyptus, 1 kvapka majoránka, 1 kvapka siberian fir a na špičku lyžičky morskej soli , dolejem prevarenou vodou (dávkovanie závisí aj od veľkosti miestnosti, či samotného difúzera)

- masáž nožičiek s levanduľovým esenciálnym olejom

- masáž chrbátika, krku a za uškami s 1 kvapkou majoránky a 1 kvapkou zmesy esenciálnych olejov Air v 1 PL kokosového oleja (prípadne Eukalyptový balzam Nobilis Tilia)

 

Mám difúzor, už som dala dieťatku čaj, teplý aj menej teplý, med, sirup, natrela som ho od hlavy po päty a stále nevie prestať kašľať, lebo sa v tom zacyklilo. Čo s tým?

Ak sa jedná o laryngitídu a teda štekavý kašeľ, pomáha dieťatko zabaliť celé do deky a postaviť pri mrazák (otvorený) - nie tak aby zamrzlo, iba na minútku a potom zasa.

(Ak sa stav nezlepšuje, ale skôr naopak, najmä pri laryngitíde, je lepšie zájsť k lekárovi alebo na pohotovosť ako situáciu podceniť.)

 

Ak je to ale ozaj len suchý kašeľ, zavesím pri posteľ mokrý uterák (ono to pomáha aj pri plnom nose), prípadne ďalšie 2 mokré uteráky.

 

A nakoniec...

Pustím mu príjemnú hudbu, ľahneme si oproti seba a dýcham. Ako na sklo.

Z 15 centimetrovej vzdialenosti. Vydychujem chladný vlhký vzduch ústami, ktorý okamžite zvlhčí dutiny. Robím to s prestávkami, aby sa mohol aj prirodzene nadýchnuť a maximálne pár minút. Kašeľ prestane, difúzor beží (dĺžka vhodného difúzovania závisí od veku dieťatka, preto je vhodné sa najskôr poradiť) a pokojný sníček môže prísť.

Spinkáme v dobre vyvetranej miestnosti, prípadne s malou vetračkou tak, aby priamo nefúkalo na dieťatko.

Ak sa práve nechystá do postieľky, a má upchaté dutiny či kašeľ, môže postáť chvíľku niekoľkokrát za deň pri difúzore s 2 kvapkami Air, či On Guard.

 

Tip: Na uvoľnenie hlienov by mohla pomôcť aj nakrájaná cibuľa vedľa postele.

 

3. Nafúknuté bruško

Trávenie bábätiek sa ešte len vyvíja a niekedy býva bruško nafúknuté a dieťatko nespokojné.

S bábätkom sme mali ranný rituál, vždy po zobudení sme si spievali a pritom cvičili.

1. Žabku - dieťatko leží na chrbátiku a jemne pritláčam dlaňou pätičky smerom k brušku, nožičky sa zohýbajú v kolenách bábätka akoby do podrepu. Jemne a pomaličky vrátim naspäť.

2. Masáž bruška - V smere hodinových ručičiek jemne končekami prstov alebo dlaňou masírujem bruško. Buď použijem krém, zriedený esenciálny olej ZenGest   alebo  olej na bruško Amálka.

3. V polosede si položím bábätko bruškom k sebe tak, aby malo nožičky skrčené. Takto ho môžem hladkať po chrbátiku, nožičkách. Nafúknuté bruško sa uvoľní.

 

 

Súvisiace články:

Omega-3 - vývoj plodu, mozog, deti, dospelí - účinky a zdroje

Hormóny, zdravie, šťastie, imunita

Prečo neužívame lieky proti horúčke

 

 

Lenka - Poradenstvo na - info@femio.sk alebo  www.facebook.com/femio.sk

--------------------------------------------------------------------------

          Fimóza - to je normální.

  Někteří chytří vědátoři v posledních desetiletích při důkladných průzkumech zjistili věk, při kterém je předkožka plně stažitelná, aniž by se tomu muselo nějak "napomáhat".

  Výsledek:

  Průměrný věk, při kterém mohou kluci volně přetáhnout předkožku přes žalud je až 10,4 roku!

  Tak to chce příroda.

  Takže pokud je vám 12 nebo 13  a ještě to nefunguje, tak je to všechno OK, pokud vás nic nebolí nebo netrápí.

  V průměru znamená, že jsou kluci, u kterých to jde velmi brzy a u jiných zase velice pozdě. Je to velmi individuální.



Více zde: https://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/problem-zvany-fimoza/

Zdroje:

https://www.femio.sk