Stafylokok, vinník čo poháňa atopický ekzém | FEMIO.sk

Keď pokožka neplní svoju funkciu.

 

Na povrchu kože žije približne 1 000 druhov baktérií.

Dostupné údaje však naznačujú, že jedna (dve) z nich hrá pri atopickej dermatitíde nadmernú úlohu.

Je ňou Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), prípadne baktéria Staphylococcus epidermidis.

Výskumy ukazujú, že kultivácia počas vypuknutia ekzému, zachytáva a objavuje v zapálenej koži u 90% pacientov s ekzémom bujnenie práve zlatého stafylokoka.

Nepríjemné je, že stafylokok vytvára biofilm. Biofilm je tenká matrica (obal), v ktorej sa baktérie môžu schovávať, prosperovať a vyhnúť sa útokom imunitných buniek, ktoré by normálne boli schopné infekciu vyčistiť. Vedci tvrdia, že chronické poškodenie kože pozorované pri AD (atopická dermatitída) ponúka dokonalé prostredie pre tvorbu biofilmu.

Vedci varujú pred používaním antibiotík u pacientov s AD, najmä v obave z rezistencie tejto baktérie.

Čo znamená, čím viac antibiotík užije pacient s AD, tým viac bude baktéria odolnejšia.

Udržiavanie pacienta s AD na antibiotikách po dlhú dobu je nevhodné a nakoniec škodlivé. - vyjadrenie nationaleczema.org

 

Fakt, že antibiotiká podnecujú ku vzniku rezistentných baktérií pozná takmer každý.

Iba málokto si však uvedomuje, že tie rezistentné baktérie sa vytvárajú v nás a v nás aj zostávajú.

 

Tvorba biofilmu je úspešnou stratégiou, ktorá chráni baktérie pred, antibiotikami, fagocytózou (obranné mechanizmy organizmu), a nebezpečenstvom životného prostredia. Umožňuje chronické zotrvanie v hostiteľovi. Zvyšujúci sa počet kožných izolátov S. aureus je rezistentný na bežné antibiotiká a na koži jedincov s AD prevládajú stafylokokové biofilmové spoločenstvá.

 

Porovnanie zdravej pokožky a pokožky s AD

 

 

(Bariérová funkcia na zdravej a AD pokožke. Keratinocyty sa množia v stratum basale a migrujú do stratum granulosum, kde sa lipidy vylučujú do stratum corneum. Stratum corneum obsahuje keratinocyty, ktoré stratili organely, sploštili sa a nakoniec odhodili. Pri AD je zvýšená strata vody výsledkom straty lipidovej vrstvy obklopujúcej korneocyty vo vnútornej vrstve corneum, ktorá pôsobí ako bariéra pre látky rozpustné vo vode. Po odobraní sú patogény, ako je S. aureus, schopné ľahšie kolonizovať pokožku.)

 

Aj keď AD vykazuje známky defektu kožnej bariéry a imunologickú odchýlku, mechanizmus, ktorý je základom AD, nie je dobre známy a liečba AD je často veľmi náročná.

Existujú podstatné údaje o tom, že pacienti s AD majú narušené mikrobiálne zloženie a postrádajú mikrobiálnu diverzitu v koži a čreve v porovnaní so zdravým jedincom, čo prispieva k nástupu choroby a AD.

 

 

Ako vybrať rybí olej pre deti?

 Omega-3 - mozog, srdce, oči, cievy

Čítať ďalej

 

 

 

Lenka - Poradenstvo na - info@femio.sk alebo  www.facebook.com/femio.sk

--------------------------------------------------------------------------

Zdroje:

https://www.femio.sk

https://nationaleczema.org/staph-gladskin/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29063212

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30987008