Ako je to s tými čajmi naozaj?

Sú čaje liek a mali by ich deti piť iba vtedy, keď sú choré?

 

 

Čo myslíte?

Je lepšie dať dieťaťu marťankov a brumíka, alebo uvariť šípkový čaj a dať mu ho namiesto jupíka?

Možno som to trošku prehnala, viem, že tie, ktoré čítate tieto články ste skvelé a už ste sa tých etikiet s uvedeným obsahom na produktoch načítali viac než dosť, a však pre zopakovanie...

Originál čaj je pripravovaný z listov čajovníka, ten sa rozdeľuje primárne na zelený, čierny a biely. Všetky tieto čaje obsahujú teín, čo je viazaná forma kofeínu. Z toho dôvodu nie sú vhodné pre deti do 3 rokov. (Ani káva, pepsi, cocacola, či energetický nápoj!) Ak si však dá 2 lyžičky z vášho zeleného čaju, nič vážne sa ale neudeje. V období od 3 rokov je to na uvážení rodičov.

Zelený či biely čaj má veľa pozitívnych účinkov.

Napríklad:

- biely čaj (aj zelený) chráni DNA pred poškodením.

- lokálne použitie zeleného čaju dokázalo vyliečiť až 50% chorých na genitálne bradavice

(V číne a japonsku toho čaju asi deti vypijú dosť a sú aj značne inteligentné. Pozitívny vplyv na mozog už bol vedecky dokázaný.)

 

Všetko, čo my voláme čaje, sú nálevy, odvary, zápary bylinné, ovocné a pod.

Bylinný čaj nie je liek v pravom slova zmysle ako som sa kde tade dočítala. Je to zdroj prospešných látok.

Aby sme si zjednotili názvoslovie, liekom budeme nazývať iba chemicky vyrobené liečivá. 

Bylinný odvar môže mať liečivé účinky, hlavne ak sa jedná o dlhodobé užívanie.

Bylinné odvary (čaje) obsahujú minerálne látky aj vitamíny.  Využívame ich ako zdroj týchto vitamínov, a vďaka ich účinkom pomáhajú ozdravovať jednotlivé orgány alebo podporovať ich činnosť, ale aj naopak, môžu byť pre telo nebezpečné, preto niektoré svojim účinkom nie sú pre zdravého človeka vhodné.

Keďže ja som milovník čajov a bylinných odvarov (neochutených), moje dieťa to asi podedilo alebo skôr sa priučilo. Najskôr sme začínali s feniklovým, a keď dostal na stôl medovkový (V období, kedy som si ja varila trojitý :D.)

Opýtal sa ma: „Maminka a to je čo?“ 

Moja prvá myšlienky bola, že fu, a už je to tu... Už sa bude pýtať čo to dostal na tanier a prídu výhrady. Rýchlo som ju ale vymietla z hlavy,

usmiala som sa a vravím: „Láska, to je medovkový čajík, ovoňaj, krásne vonia a hodí sa ti k tej kašičke.“  

Naozaj. Ovoňal, ochutnal a vraví:  „...ďakujem, je výborný.“ 

Naučil ma, že on len chce vedieť, čo to varím, chce to so mnou pripravovať, ochutnávať a spoločne papať.

Takže, čaje, ktoré dávame deťom používam preto, lebo pomáhajú a obsahujú veľa dobrých vecí. Veď ani polievke nehovorím, že je to liek, keď tam pridám bazalku, či kurkumu, cesnak alebo rozmarín... Ani mrkve nehovorím, že je to liek a nemôžem ju dať dieťaťu preto, lebo obsahuje vitamín A...

My čaje u nás striedame a pijeme aspoň 1 takýto bylinný odvar 1x za 3 dni. Staršie dieťa si väčšinou už dokáže aj samo vybrať, na aký má chuť.

 

Nobilis Tilia - čaj pre dobrý spánok (od 6 mesiacov)

 

Čaje - odvary, ktoré sú vhodné pre deti a kedy sme ich približne začali používať my:

 

Fenikel obyčajný - od 2 týždňa (ľudovo rímsky / vlaššský kôpor, lat. Foeniculum vulgare Mill.) - plod – pôsobí proti nadúvaniu, kŕčom čreva, uľahčuje vykašliavanie a podporuje tvorbu mlieka. Pri vonkajšom použití sa silica vstrebáva do kože a ničí svrab. Niektoré zdroje uvádzajú, že vo veľkom množstve môže blokovať účinok progesterónu a spôsobiť tak potrat v ranných fázach tehotenstva.

Repík lekársky - od 3 rokov - rýchly zápar - na pitie pre deti lúhujeme 2 min. - v 1dl vody a dolejeme 1dl čistej vody - (Taraxacum officinale) – používa sa pri žalúdočných a žlčníkových ochoreniach, obmedzuje ukladanie tukov v pečeni a má aj protiparazitárne účinky. Vonkajšia aplikácia má protizápalový účinok, napr. na hnisavé vyrážky a zapálené hemoroidy. Zapareniny, podráždenia kože (u nás ako prvá pomoc na zapáleného pipíka) - využívame ako sedací kúpeľ.

Rumanček pravý - odporúča sa od 1 roka, keďže môže byť alergénom - (ľudovo harmanček alebo kamilka, lat. Matricaria recutita) – pôsobí protizápalovo pri ochoreniach dýchacích ciest, tráviaceho traktu, ale aj kože, tiež pri rôznych formách podráždenia (chemických, fyzikálnych) kože aj slizníc. Užíva sa aj ako kloktadlo, tiež pri dlhodobých hnačkách a infekciách močových ciest. Pôsobí aj na zápaly očných spojiviek (obklady) a rodidiel, tiež ako protialergický liek v celkovom aj lokálnom použití, pri astme, alergických kožných reakciách, v spreji na alergickú nádchu, ako čaj na tehotenskú nevoľnosť.

Ruža šípová - od 4 mesiacov (ľudovo šípka, lat. Rosa laevigata) – plod - obsahuje vitamíny C, B2, B6, provitamín A a vitamín K. Vo forme čaju má močopudné a potopudné účinky, pôsobí antibakteriálne. Je veľmi dobrým zdrojom vitamínu C a vďaka sprevádzajúcim látkam je tu jeho účinnosť niekoľkonásobne väčšia než u syntetických vitamínových preparátoch. Veľmi cenný doplnok výživy pre tehotné a dojčiace ženy. Užíva sa aj pri poruchách metabolizmu, pri pečeňových chorobách a zvýšenej hladine cholesterolu.

Lipa veľkolistá - od 1 roka (Tilia platyphyllos) – pôsobí protizápalovo, pri chorobách z prechladnutia znižuje teplotu, zlepšuje trávenie.

Medovka lekárska - od 1 roka (Melissa officinalis) – používa sa pri nervových problémoch, vyčerpaní, nespavosti, pri psychicky podmienenom búšení srdca, tiež proti kŕčom a plynatosti v tráviacom trakte. Úžasná do kúpeľa pre deti.

Pŕhľava dvojdomá - od 2 rokov (ľudovo žihľava alebo pokriva, lat. Urtica dioica L.) - dobrý zdroj vitamínov, minerálov, vápnika a železa. Využíva sa pri opuchoch, zápalových ochoreniach močových ciest, podporuje tvorbu materského mlieka. Listy obsahujú chlorofyl, ktorý zlepšuje funkciu orgánov. Vzhľadom na obsah minerálnych látok a vitamínov je vhodným doplnkom stravy u ľudí s jednostrannou diétou a pri dlhodobých ochoreniach, tiež u detí v jarnom období a pri anémii. Korene majú menšie uplatnenie – svoje využitie nachádzajú pri hnačkových ochoreniach a v znížených dávkach pri zväčšenej prostate. Vonkajšie použitie je vhodné pri vypadávajúcich vlasoch a zvýšenej tvorbe kožného mazu. Priamy kontakt s rastlinou (šľahanie pŕhlivou časťou) sa aplikuje lokálne na boľavé časti tela hlavne pri bolestiach svalov a kĺbov.

Dúška tymiánová - od 3 rokov (ľudovo tymián, lat. Thymus vulgaris) - má antibakteriálne účinky, a to buď v priamom kontakte (výplach úst, kloktanie) alebo pri vnútornom použití. Je vhodná pri kašli, na uvoľnenie hlienov, pri nadúvaní, tráviacich ťažkostiach a hnačkách. Používa sa tiež pri nechutenstve a ako pomocná látka pri parazitárnych infekciách. Vo väčšom množstve stimuluje maternicu.

Materina dúška - od 6 mesiacov (Thymus serpyllum) - stimuluje maternicu, môže zosilniť menštruačné krvácanie alebo vyvolať potrat. Má podobné účinky ako dúška tymiánová. Vhodná je pre deti do kúpeľa, pomáha upokojiť a navodiť pocit istoty.

Pamajorán - od 6 mesiacov - má upokojujúce účinky na dýchacie cesty, napríklad pri prechladnutí.

Ovocné čaje - zvyčajne od  6 mesiacov - rakytníkový, čučoriedkový, jablkový, aróniový a iné...

 

Tieto čajíky môžeme ako slabý odvar dať detičkám namiesto čistej vody na zahriatie, môžu ich piť kedykoľvek počas roka.

Zároveň je považujem za dôležité poukázať, na to, že väčšina bylinných čajov, ktoré sú dostupné v reťazcoch obstáli v testoch veľmi zle. Obsahovali chemikálie, postreky, hnojivá, pesticídy asi v takom množstve, že čaj z materinej dúšky by vás skôr položil ako chrípka. Vaščina bio bylinných čajov na tom bola oveľa lepšie.

 

V tehotenstve si vždy overte, pred tým, ako si uvaríte bylinný odvar. Môžu spôsobiť predčasný potrat a iné komplikácie!

 

„Čaj zo mňa uvoľňuje nápady, ktoré driemu v hlbinách mojej duše.“  Lev Nikolajevič Tolstoj 
(Lev pil asi nejaký „špeciálny“ čaj :)

 

 

Lenka - FEMIO.sk

 

Nobilis Tilia - predpôrodný čaj - uľahčenie pôrodu

 

--------------------------------------------------------------------------

          Fimóza - to je normální.

  Někteří chytří vědátoři v posledních desetiletích při důkladných průzkumech zjistili věk, při kterém je předkožka plně stažitelná, aniž by se tomu muselo nějak "napomáhat".

  Výsledek:

  Průměrný věk, při kterém mohou kluci volně přetáhnout předkožku přes žalud je až 10,4 roku!

  Tak to chce příroda.

  Takže pokud je vám 12 nebo 13  a ještě to nefunguje, tak je to všechno OK, pokud vás nic nebolí nebo netrápí.

  V průměru znamená, že jsou kluci, u kterých to jde velmi brzy a u jiných zase velice pozdě. Je to velmi individuální.



Více zde: https://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/news/problem-zvany-fimoza/

 

Zdroje:

https://www.femio.sk

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vlivy_%C4%8Daje_na_zdrav%C3%AD

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Caj