Spokojná mamička, spokojná rodina

 Ako naučiť deti, aby mohli byť naozaj spokojné?

 

Dovoľme si SPOKOJNOSŤ.

Základné chyby, ktoré robíme na ceste za pokojom a spokojnosťou.

Uháňame seba a svoje deti k dokonalosti, lebo tento zvyk sme sami dostávali počas celého detstva a prenášame ho na naše deti.

A následne od nich žiadame, aby boli pokojné a spokojné, aj keď od počatia ich učíme opak. Už počas tehotenstva sme nespokojné so sebou, s detskou izbou, s jednoizbákom, s malou materskou.

Po pôrode zase s tým, že naše dieťa málo papá, nechce sa prisať, krátko spinká, otec zase veľa (a aj keď nespí, tak sa dieťaťu nevenuje), že kuchyňa je neuprataná.

Keď má dieťa rok, tak sme nespokojné s tým, že mu nechutí mäso, zje málo zeleniny... Manžel je stále v práci, nevymaľoval steny, ktoré ten lapaj pokreslil a lyžicou vyryl do steny egyptským písmom svoje meno.

Keď má prvý tri roky, z toľkej spokojnosti sa narodí druhé...

Čo sa zatiaľ deje s dieťaťom?

Učí sa, zrkadlí a berie si nespokojnosť za svoju vlastnosť. Prečo? Cvičí s vami? Práve naopak! Učí sa od nás.

Ako to ale urobiť správne?

Leží vám v postieľke maličký nespokojník, ktorý nevie, čo so sebou? Ak áno, s veľkou pravdepodobnosťou potrebuje vás. Mamičku alebo otecka. Ktorý je spokojný. Má úsmev na tvári a nerozhádže ho žiadna slza.

Ak sme my nespokojní, nesnažme sa upokojiť nikoho iného. A už vôbec nie malé dieťa. Vtedy je lepšie ho nechať 2 minútky, nadýchnuť sa a až keď je naše srdce spokojné a naplnené láskou ho vziať do náručia.

 

Naučili sme sa všetky tie nedôležité veci, všetko stíhať, robiť všetko perfektne, či vyzerať lepšie ako ostatní. Uháňame sa a pritom stačí naozaj málo na to, aby sme boli spokojné. Pretože keď je mamička spokojná, až vtedy je spokojná celá rodina. Ale nikto ju spokojnou neurobí. Iba ona sama.

 

1. Zredukujme svoje povinnosti na minimum (navarím (nakúpim) si dopredu a dám do mrazničky, stačí málo - palacinky, muffiny, polievku, mäso)

2. Ak sa niečo nedarí, usmej sa :)

3. Ráno vypi aspoň pohár čistej vody. (Ak dojčíme, toto množstvo sa násobí počtom vypitého mliečka :)

4. Sadni si a oddychuj. Nech tvoje dieťa vidí, že oddychuješ.

5. Povedz svojmu dieťaťu / manželovi:

 - že oddychuješ

 - že si spokojná (s tým, ako dopadol deň, aká je káva, ako prší)

- usmej sa!!!

 

Byť spokojní je kľúčom k tomu, aby sme mohli rozdávať lásku, šťastie a radosť. V prvom rade však ku zdraviu. Psychickému ale aj fyzickému.

 

"Akonáhle prijmete náhody, prestanú byť náhodami. Náhody sú súčasťou vášho ja, ktoré ste nemohli dopredu naplánovať ani očakávať. Tým sa vaše pole rozširuje. Menej premýšľania, menej snaženia, menej zlepšovania, menej ľútosti."