Capramilk

No image set

 

Spoločnosť ABEL plus vznikla v roku 1996. Miestom podnikania a prevádzkovania je hospodársky dvor Podvysoká. Farma má niekoľkoročné skúsenosti s veľkochovom kôz a dosiahla v tejto oblasti i niekoľko úspechov.

V roku 2001 bola do prevádzky spustená novovybudovaná sušiareň kozieho mlieka, v ktorej spracovávame vlastnú produkciu, surové kozie mlieko. Objekty, maštale prešli rekonštrukciou, aby v plnej miere zabezpečovali nerušené prostredie bez stresov chovaným zvieratám.

Viac o spoločnosti TU

 

 

 

Hovorí sa, že v minulosti nebolo v dedine rodiny, ktorá by nechovala kozu. Hovorili im tiež "kravami chudoby". Sú prípady keď kozie mlieko zachránilo celú rodinu od hladu a vďaka koziemu mlieku koza prinavrátila zdravie chorému človeku. V poslednom čase sa znova začína stále viac hovoriť o kozom mlieku a prisudzujú sa mu takmer zázračné účinky. Čím to je? Práve svojím jedinečným zložením. Zo svetových výskumov vyplýva, že kozie mlieko pozitívne pôsobí na ľudský organizmus a pomáha liečiť mnohé civilizačné choroby dnešnej doby.

 


Nutričný význam kozieho mlieka.Kozie mlieko je biologický cenným nápojom, ktorý obsahuje minerálne soli vápnika, horčíka, sodíka, draslíka a fosforu, soli stopových prvkov: medi zinku, mangánu, titánu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovú. Množstvo bielkovín je vyšší ako v kravskom mlieku, dôležitý rozdiel však spočíva v ich zložení, čo je pravdepodobne dôvod, prečo organizmus niektorých ľudí znáša kozie mlieko podstatne lepšie ako mlieko kravské. Lepšia stráviteľnosť je spôsobená rozmermi a zložením tukových častíc, ktoré sa podobajú mlieku materskému.Tuk kozieho mlieka je prirodzene homogénny a tým ľahšie stráviteľný, čím nedochádza k tak rýchlej artérioskleróze krvných stien a vlásočníc.

Kyselina kaprilová kaprínová pomáhajú činnosti žliaz s vnútornou sekréciou, pri liečení intestinálnych koronárnych porúchskoro narodených detí.

Kazeín kozieho mlieka má viac aminokyselín glycínu, menej arginínu a menej aminokyselín, ktoré obsahujú síru, zvlášť metioninu, než kravské mlieko.

Pri výstavbe molekulárnej štruktúry bielkovín kozieho mlieka sa zistilo, že nielen laktalbumín, ale aj ostatné frakcie proteínov kozieho mlieka sa líšia od bielkovinových frakcií kravského mlieka. To je pravdepodobne dôvod. prečo deti, ktoré neznášajú výrobky z kravského mlieka, dobre znášajú výrobky z mlieka kozieho.

Kozie mlieko pozitívne pôsobí:

 

  • na nervovú sústavu, jeho pravidelná konzumácia vedie k zníženiu nervozity, stresov, mnohým ženám trpiacich migrénou pomôže vylúčenie kravského mlieka a výrobkov z neho
  • kozí tuk priaznivo pôsobí pri kĺbových ochoreniach
  • zlepšuje imunitný systém, celkovú kondíciu
  • významne reguluje vlhkosť pleti
  • pozitívne pôsobí pri astmatických ochoreniach kože
  • pri ochoreniach tráviaceho traktu a pridružených orgánov (pečeň, slinivka)- má zásaditejší charakter a vyššiu neutralizačnú kapacitu
  • výskumy uvádzajú, že asi 7,5% detí je alergických na kravské mlieko, ale len 60-70% z nich nie je alergických na mlieko kozie
  • ako prevencia nádorových chorôb - bolo spozorované, že organizmus kozy je schopný vytvárať si účinné protilátky a nikdy neochorie na rakovinu
  • sú známe prípady ľudí s ochorením na TBC. ktorí sa celkom vyliečili po diéte, v ktorej bolo zaradené kozie mlieko

 


Skúsenosti s využitím kozieho mlieka v detskej výžive boli získané v Českej republike, keď v spolupráci s veterinárnymi lekármi, Zväzom chovateľov kôz a detskými lekármi bola vypracovaná podrobná metodika podávania kozieho mlieka deťom alergických na kravské mlieko. Rodičia alergických detí nakupovali kozie mlieko u doporučených chovateľov. U detí do 6 mesiacov sa mlieko riedilo vodou pre kojencov (2/3 mlieka a 1/3 minerálnej vody)starším deťom podávali kozie mlieko neriedené. U detí s opakovanými hnačkami, zvracaním, zápchou, nespavosťou, dermatitídami, následným opakovaním infekcií dýchacích ciest sa kozie mlieko podávalo celý rok. Klinické príznaky sa rýchle upravovali, ustúpili tráviace ťažkosti a kožné vyrážky a zvýšila sa celková odolnosť detí. Dojčatá a kojenci prijímali kozie mlieko dobre. Kozie mlieko je preto cennou ekologickou potravinou. významné je jeho využitie u detí ako možnosť alternatívnej výživy a u dospelých v oblasti prevencie (protirakovinové faktory).Priemerné nutričné hodnoty sušeného plnotučného kozieho mlieka

 

 

 

Ukazovateľ V 100g sušeného výrobku V 100ml obnoveného výrobku
Energetická hodnota
Bielkoviny v g.
Tuk v g.
Laktóza v g.
Minerálne látky v g.
Vápnik v mg.
Fosfor v mg.
Horčík v mg.
Železo v mg.
Zinok v mg.
Jód v ug.
A(ako retinol) v ug
D3 (cholekalciferon) v ug
Thiamin (B1) mg
Vit. PP(nikotínamid) v mg
Pyridoxín (B6) v mg
C(kyselina L/askorbová) v mg
2080 kJ
25,2
26
37,8
6
1070,6
869,1
87,6
0,5
2,2
53,9
417,7
1,3
0,3
2,1
0,2
2,2
254 kJ
3,2
3,3
4,7
0,8
133,8
108,6
10,9
0,1
0,3
6,7
52,2
0,2
0,04
0,3
0,02
0,3

 


Zloženie kozieho a kravského mlieka

 

Zložky Kozie mlieko Kravské mlieko 
Tuk
Bielkoviny
Bestuková sušina
Laktóza
alfa S1 Kazeín
Ca
Mg
Na
Fe
Vit. A
Vit. D
Vit. B6
Kys. nikotínová
Vit. B2
Biotín- vit.H
3,0 g/100g
3,0 g/100g
8,3 g/100g
4,3-5 g/100g
-
102-2,3mg/100ml
13-19mg/100ml
35-65mg/100ml
0,01-0,11 mg/100ml
44 mg/100ml
0,12 mg/100ml
63 mg/100ml
328 mg/100ml
41 mg/100ml
3,1 mg/100ml
3,3 g/100g
2,8 g/100g
8,5 g/100g
4,3-5 g/100g
+
110 mg/100ml
11 mg/100ml
58 mg/100ml
0,04mg/100ml
52 mg/100ml
0,03 mg/100ml
60 mg/100ml
83 mg/100ml
40 mg/100ml
2,0 mg/100ml